"Pomocna łapa" - podsumowanie projektu.

W ramach projektu: "Pomocna łapa-dogoterapia formą intregracji społecznej osób z niepełnosprawnością z Powiatu Gorlickiego”  prowadzone są zajęcia dogoterapii dla podopiecznych 5 ośrodków z powiatu gorlickiego w formie cotygodniowych spotkań z psem.  Psy terapeuci wraz z dogoterapeutą i zoopsychologiem odwiedzają 5 ośrodków z  terenu powiatu gorlickiego tj: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Kobylance, Dom Pomocy Społecznej w Klimkówce, Warsztaty Terapii Zajęciowej w Lipinkach, Warsztaty Terapii Zajęciowej w Bieczu, Warsztaty Terapii Zajęciowej w Dominikowicach. W zajęciach biorą udział podopieczni ośrodków, zamieszkujący powiat gorlicki z wyłączeniem miasta Gorlice będący w wieku aktywności zawodowej.

Odbyły się już między innymi:

1.       Ćwiczenia logiczne z udziałem psa.

2.       Zajęcia ruchowe z udziałem psów Siberian husky.

3.       Ćwiczenia artystyczne z pomocą psa.

4.       „Psie sporty” w praktyce.

5.       Warsztaty z zakresu tresury psa.

6.       Przejazdy psim zaprzęgiem.

7.       Zajęcia relaksacyjne w obecności psa.

Na potrzeby realizacji projektu zostały zakupione pomoce dydaktyczne tj.: tunele terapeutyczne, materace, piłki, bramka do piłki nożnej, zestaw do siatkówki oraz aparat fotograficzny, który służy do „uwiecznienia” zajęć w postaci foto, które zostały wykorzystane i przedstawione w  publikacji „Dobre Praktyki Dogoterapii”.

Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali pamiątkowe upominki, które podarował im Św. Mikołaj wraz ze swoim psim zaprzęgiem oraz certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w projekcie.